T.O. Askalona (1945)

O osade ASKALONA boli na Trampnete, či v Pekelníkovom archíve len stručné informácie:

Podľa pamätnej vlajky osady ASKALONA z roku 1975, tak ako sú na zadnej strane tejto vlajky podpísy osadníkov,  osada ASKALONA mala týchto členov:
Chaplin, Tipši, Aši, Indián, Jack, Harry, Syseľ, Diny a Kalifornia.

 Ich  prvá chatka stávala v borovom lesíku vo svahu pod Pasekami, smerom k zelenej značke, ktorá sa strmou dolinkou spúšťa zo Svätého vrchu /Santa pere/ k Medeným Hámrom.

Druhú chatku postavili šerif Ičo spolu s kamarátmi Harrym, Surákom, Rasym, Apom, Ženym, Pitkinom, Havlom a Fetkom z Mladej ASKALONY, založenej v roku 1970. O dva roky neskôr sa spojili so starou ASKALONOU, založenou v roku 1945, takže chatka im slúžila spoločne. V roku 1976 chatka vyhorela.

 

kresba: Lexo

Nasledovné údaje spracovala Andy Bábovka:

Osada bola založená v r. 1945. Prvý šerif bol Jacky. V r. 1948 sa stal šerifom Typši a zostal ním do r. 2020.

Osada mala pôvodný flek nad Limbachom. Veľmi dobre vychádzali s domácimi obyvateľmi. Vždy, keď na osade mali nejakú oslavu, starosta dal bubeníkovi vybubnovať na námestí, že sa všetci stretnú na Askalone. Neskôr, keď už bol dedinský rozhlas, osadné stretnutia, kde sa hralo, spievalo a samozrejme športovalo, vyhlasovali cez amplióny. Osadníci radi hrali a spievali – osadný zbor mal okrem gitár aj harmoniku, basu, trúbku, bubon. Vystupovali v čiernych košeliach so zeleným lemovaním, a nosili nohavice mančestráky, ako sa im vtedy hovorilo. V 50. rokoch minulého storočia osadný zbor hrával pri parčíku s detským ihriskom pred Starým propelerom. Výborní muzikanti hrali každý deň a chodilo na nich aj dvesto ľudí. Raz ich zobrali policajti a predviedli na stanicu, sídliacu v centre. Ľudia tiahli za nimi mestom a „vyvolali“ si ich z policajnej stanice von. Neskôr bol na muzikantov pri účasti v speváckych súťažiach robený nátlak, aby nehrali „prozápadné“ piesne. Angažované nechceli hrať a tak prestali verejne vystupovať.

zdroj: Pekelník – Kronika trampských osád (2019)

V 70. rokoch sa nad Limbachom vo veľkom začala výstavba chát. Askaloňáci preto zrušili flek, niektorí sa porozchádzali – mnohí už navždy. Osada začala chodiť do Malých Karpát na Cíp a Samotárske údolie. Výročné ohne bývali každých 5 rokov na T.O. Utah na Granade, kam Typši začal pravidelne chodiť. Neskôr utaháci Rodrigo a Red odkázali Typšimu zrub, o ktorý sa staral a vlajku osady Utah. Zrub vyhorel v októbri 2011.

osadníci z ASCALONY v roku 1975 – Stretnutie starých bardov na Granade; zdroj: Pekelník – Kronika trampských osád (2019)

Typši potom začal chodiť na osadu Čierny medveď. Tam sa konal potlach pri príležitosti 70. výročia T.O. Askalona a v auguste 2020 aj posledný – 75. výročný oheň osady. Po tomto potlachu, v kruhu osady, Typši odovzdal funkciu šerifa mladšiemu osadníkovi – Siouxovi. Ďalší členovia sú  Maroš, Vilo zvaný Bill a Ľuboš prezývaný Nožík. Typši zostal čestný oldšerif.

Typši (vpravo) a Šperhák (T.O. Veselí samotári); foto: Tatanka

K najstarším členom, ktorí sa dodnes zúčastňujú stretnutí, sú okrem Typšiho Marika, vdova po prvom šerifovi Jackym a Bidlo. Patril k nim donedávna aj Budulínek, ktorý tesne pred dovŕšením 86 rokov dňa 21.11. 21 skonal.

osadná symbolika

spomienky Typšiho spracovala Andy Bábovka, august 2020;
doplnené november 2021

 Na stránkach ahojahoj nájdeš reportáže

 

Comments are closed.