Račianski trampi a ich svet

Račiansky muzeálny spolok predstavuje svoju 12. výstavu

6. – 7. mája 2023 sme otvorili v Červenej lisovni Nemeckého kultúrneho domu v bratislavskej MČ Rača výstavu „Račianski trampi a ich svet“. Áno, v tom NKD, kde sa v rokoch 1947 – 1949 konali známe trampské spevácke súťaže.

Trochu sme sa tejto témy obávali, lebo sme si uvedomovali, že bez spolupráce s račianskymi trampami túto tému nezvládneme. Po počiatočných rozpakoch aj ich myšlienka oslovila, spolupráca bola výborná a konečné dielo je podľa nás, aj podľa vyjadrení návštevníkov, vydarené.

Návštevníci si môžu prezrieť základnú výbavu trampa, ako prespávali a žili v lese, krásnu prehliadku fotografií trampských chát v račianskych lesoch, z ktorých, bohužiaľ, mnohé ľahli popolom. Tí, ktorí nepoznajú, uvidia „naživo“ pripravený „oheň“, vlajkový stožiar s vlajkami, doplnený fotografiami, ako to vyzeralo naozaj, keď sa slávnostne zahajoval potlach.

Výstava je doplnená množstvom fotografií a textov o trampingu, o vzájomných stretávaniach, ale hlavne o račianskych T.O. Zdrojmi pre nás boli stránky Trampnet, Severky a veľa osobných informácií a spomienok od račianskych trampov – a zistili sme, že takmer každý druhý Račan vo veku nad 50 rokov bol / je tramp. A návštevnosť nám ukázala, že keď raz si tramp, si navždy tramp…

V sklenených vitrínach sú chránené pre T.O. vzácne osadné kroniky, špeciálny kút je venovaný trampskej tvorivosti od ukážok malých totemov po hudobný blok. Veď trampská hudba bola a je špecifický fenomén tejto komunity. A aby sme to potvrdili, prišli aj trampskí hudobníci. Výstavu o 13-tej hodine otvorili „Vlajkou“ a potom hrali bez prestávky až do večera – a boli skvelí.

Chceme sa osobitne poďakovať Majke Orihelovej, Urbanovi, Mary a Vitovi za pomoc pri zbieraní materiálov, fotografií a pri prinesení a inštalácii exponátov, niektoré by sme bez nich nezvládli; ďakujeme Ešusovi, Monovi, Tatkovi Brnkajovi, Toudimu, a ďalším.

Výstava trvá do 30. septembra 2023. Informácie o možnosti prehliadky výstavy nájdete na FB Račiansky muzeálny spolok.
Najbližšie ju môžete navštíviť na Noc múzeí – v sobotu 13.5. od 13:00 – 24:00 hod., v nedeľu od 13:00 – 18:00 hod.

viac fotografií v poste na Facebooku a v albume od Evky Kováčovej na Zonerama

Autor: Jana Maniková, predseda RMS

Comments are closed.