Piesne od Trampských ohňov – Región Turiec 1

DOLFO

Sú ľudia, ktorých tvorivý záber značne prevyšuje snahy a schopnosti iných ľudí.
Patrí k nim určite aj Rudolf Ďurkovič – DOLFO, autor trampských piesní, zozbieraných do tohto spevníka.
Piesne to nie sú nové. Umelecký samorast DOLFO – hudobník, grafik, maliar, šerif trampskej osady New-Gate, organizátor trampských akcií, budovateľ a zlepšovateľ osadnej trampskej chalupy (hoci povolaním strojný zámočník) z nich väčšinu vydal už za čias socialistickej totality v dvoch samizdatových spevníkoch. Piesne si sám (ako vedel) znotoval, pod paličky nôt vlastnoručne dopísal texty a postaral sa aj o grafiku.
Jeho samizdatová grafická dielňa určite nedala spávať príslušníkom ŠtB, zachytávajúcich ním vyrábané a šírené trampské tlačoviny a pozvánky…
Viaceré piesne z jeho tvorby zľudoveli. Dodnes sa hrávajú pri trampských ohňoch v rôznych kútoch Slovenska a ich interpreti ani netušia, kto je ich autorom. Sú i také, ktorým niekto neznámy pridal ďalšiu slohu, prípadne ich pozmenil inak.
Dolfove piesne odzrkadľujú strasti a radosti bežného trampského života. Zavedú nás do prérie, silvestrovským prípitkom vzdajú hold tým, čo sú na cestách. Vydáme sa s nimi na veľkú plavbu a v rukách budeme pevne zvierať pádla v pereji za Čertovou skalou. Prinesú nostalgiu za trampskými flekmi na Malej Aljaške či v Údolí dažďov, smútok trampa, ktorý sa naposledy lúči s tým, čo mal rád.
Pieseň Hodinky na melódiu známeho tradicionálu zložil Dolfo ešte skôr, ako Taxmeni-Krajánci prišli so svojou podstatne známejšou verziou Dědečkovy hodiny.
Dolfove piesne sú melodické, ľahko zapamätateľné a ich slová idú zväčša „dobre do huby“.

Vydaním tohto autorského spevníka chceme vzdať hold tejto osobnosti martinsko-handlovského trampingu a zároveň ponúknuť ucelenú zbierku jeho piesňovej tvorby.
Nech sa vám Dolfove piesne dobre hrajú, spievajú a počúvajú.

za Trampské združenie SEVERKA
a
Turčiansky trampský dejepisný spolok PADVA

Modok

ps – Spevník sa dá objednať na adrese Severky (cena 3 EUR). Zverejnené nahrávky piesní sú pracovné (a historické) a slúžia na správne uchopenie autorovho zámeru.

grafika: Dolfo

Obsah:
(ak nie je uvedené inak, autorom hudby aj textu je Dolfo)

Čierny jazdec (Dolfo, Gabika, Buro)

Starý Sam (Dolfo, Buro)

Každý z nás

Čakanie

Perej (Dolfo, Buro)

Tulák
Sporiadaný občan
Veľká plavba
Za sedem riek a sedem pohorí
Údolie dažďov

Stará cesta
Moja milá
Hodinky (Dolfo / trad.)
Na náš flek
Silvestrovská (Dolfo / írska)
Ešte raz
Iné časy
Domov
Zahorel oheň
Poď (Nona / Dolfo)

Comments are closed.