Otvorenie trampského múzea Doudleby

Doudleby nad Orlicí, 29. apríla 2023

Po 105. rokoch majú trampi svoje múzeum. Dlhoročná snaha Jiřího Freda Jedličku sa naplnila vďaka ústretovosti majiteľa zámku v Doudleboch nad Orlicí Petra Dujku. Zámocký pán  poskytol priestory pre expozíciu múzea v bývalej sýpke, kde už funguje múzeum prírodovedné.

Slávnostné otvorenie prebiehalo na nádvorí, až kým ho neprerušil výdatný dážď. Našťastie sýpka disponuje aj dostatočne veľkou koncertnou sálou, kam sa tých asi 250 účastníkov pohodlne vpratalo. Príhovory, ďakovné reči a gratulácie sa striedali s pesničkami v podaní kapely Falešná karta. Bolo rozdaných niekoľko Trampských Oskarov a zástupca T.Z. Severka odovzdal Fredovi “Zlatý odznak Johna Hawkinsa”. Potom už Hanka Hosnedlová, Jura Cancák, Špricek a Petr Dujka prestrihli pásku a zúčastnení si mohli prezrieť expozíciu. Je čo pozerať, nedá sa opísať na pár riadkoch, treba vidieť. Program pokračoval pohostením, stretnutiami kamarátov, z ktorých sa mnohí ešte ráno nepoznali, za stáleho hrania Falešnej karty. Neskôr zámocký pán pozval záujemcov do svojej pivnice na koštovku vína a tiež ponúkol kvalitný kalvados. Posedenie trvalo dlho do noci.

Múzeum je otvorené v mesiacoch máj, jún, september cez víkendy, cez prázdniny denne, okrem pondelkov. Odporúčame aj prehliadku zámku. Oplatí sa ísť do tohto kraja na dlhšie, v okolí je viacero hradov, zámkov a iných zaujímavostí. A v neďalekom Kostelci nad Orlicí je vodácky kemp, kde si možno zapožičať lode a splaviť aspoň časť tejto peknej rieky.

Frico

foto: Evka Kováčová

viac fotiek v albume Zonerama

Comments are closed.